Accu's vergelijken

Accu's vergelijken

Vergalijking tussen accu's

Nog steeds krijgen wij de vraag, welk type accu is het beste? De keuze voor type accu is van meerdere factoren afhankelijk. Denk hierbij aan het type acculader dat in de camper zit. Maar kijk ook naar een eventuele gemonteerde solarregelaar en de grootste stroom verbruikers.

Hieronder staat de geschiktheidstabel van Exide. Door op de afbeelding te klikken krijgt deze groter in beeld. Zoals je kan zien is de AGM (Maxxima) een krachtinge accu. Perfect voor het starten van een camper. Dit wordt aangeduid door de grootte van de rode balk. De tractie accu / loodzuur accu (Multicraft) is een zwakke accu, als je te minste naar de totale capaciteit van de accu kijkt. Het is zelfs de slechtste startaccu.

Als we naar de geschiktheid voor verzorgingsenergie (de grootte van de groene balk) gaan kijken, dan komt de GEL accu als beste er uit. De tractie accu (Multicraft) komt op een goede tweede plaats. De AGM accu (Maxxima) komt dan slechts op een derde plaats. Alleen deze specificatie is bij velen onvoldoende bekend.

Regelmatig krijgen we dan weer reacties van, maar mijn dealer zegt... Helaas, duidelijk geen echte elektrotechnicus. Dan worden er ook nog testen gepubliceerd waarbij het vrijwel onmogelijk is voor de consument om de suggesties en de echte informatie te kunnen scheiden. Deze "vergelijkingstesten" worden vooral gedaan door bedrijven die bepaalde type accu's niet in hun assortiment hebben zitten.

Wij zijn vooral geintresseerd in vergelijkingstesten van fabrikanten waarbij ze hun eigen producten onderling vergelijken. Zoals de vergelijking in de eerste afbeelding, de specificatie van Exide accu's. Exide is echt niet de enige fabrikant die bereid is om hun informatie te delen. Neem bijvoorbeeld Victron Energy. Ook zij publiceren vergelijkingstesten, zoals die in de tweede afbeelding. Als ze de test herhalen maar dan met een hoge oplaad- en ontlaadstroom, zoals bij een startaccu, dan zal de AGM-accu er beter uitkomen.

Conclusie: De GEL-accu en de tractie-accu zijn vaak de betere keus als huishoudaccu. Dit wil niet zeggen dat andere type accu's, zoals AGM-accu's, niet werken maar er zijn betere keuzes. Het aller belangrijkste blijft, dat er goed naar de volledige elektrische installatie gekeken moet worden voordat je het type huishoudaccu kiest. (Dit in tegenstelling tot wat er bij een groot aantal bedrijven gedaan word.)

Auteur: Gerrit-Jan ten Voorde
Geschreven: 18-12-2017