Het nieuwe black solar paneel, 30% meer energie! Toch....

Het nieuwe black solar paneel, 30% meer energie! Toch....

Over nieuwe black solar paneel

Regelmatig worden er nieuwe producten op de markt gebracht. "Natuurlijk" zijn die nieuwe producten veel beter dan wat we al hadden. Althans dat is wat de fabrikanten ons willen doen geloven. Helaas zijn wij van Vodeg Camper Products niet zo goed gelovig. Wij houden meer van meten, testen en vergelijken. Dit stelt ons in staat om onze klanten zo eerlijk en goed mogelijk voor te lichten.

Nieuw: Reeds een paar jaar zijn er black solarpanelen te koop. Ze zijn wat duurder en beloven een hoger rendement. Het nieuwste black solarpaneel geeft 30% meer energie, althans volgens de fabrikant! Wij zijn altijd opzoek naar de betere producten voor onze klanten. Misschien is het tijd om voortaan het nieuwste black solarpanelen te gaan aanbieden. Laten we eerst dat nieuwste black solarpaneel maar eens vergelijken met het "standaard" hoog rendement solarpaneel dat wij al meer dan 7 jaar verkopen (sinds 2010). Om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te doen leggen we de twee solarpanelen direct naast elkaar zodat ze dezelfde hoeveelheid licht krijgen. Zie de eerste foto. Als u op de foto klikt krijgt u de afbeelding groter in beeld. Ook worden beide solarpanelen met de zelfde bekabeling op twee identiek solarregelaars en accu's aangesloten.

Het test resultaat: Het black solarpaneel zou volgens fabrieksspecificatie 160Wp geven. Ons standaard solarpaneel zou volgens fabrieksspecificatie 155Wp geven. Theoretisch zou volgens de fabrieksspecificaties van de solarpanelen ons huidige standaard solarpaneel zo'n 3% minder energie geven. Praktisch, het gemeten resultaat is.... het black solarpaneel geeft 10% minder energie dan ons "standaard" solarpaneel. Zie de tweede foto. Dus in plaats van 30% meer energie geeft het in werkelijkheid 10% minder energie.

Conclusie: Wij adviseren onze klanten toch maar om voor ons standaard hoog rendement solarpaneel te gaan. Hogere energie opbrengst en een lagere aankoopprijs.

Auteur: Gerrit-Jan ten Voorde
Geschreven: 12-10-2017