Is de huishoudaccu slecht of werkt het solarpaneel niet?

Is de huishoudaccu slecht of werkt het solarpaneel niet?

Hoe te bepalen wat fout gaat, accu of solarpaneel

We kregen de vraag van de klant: Is de huishoudaccu slecht of werkt het solarpaneel niet? Recentelijk hebben we een nieuwe huishoudaccu laten plaatsen, echter na 1 a 2 dagen is de huishoudaccu leeg. Dit terwijl het lampje van de solarregelaar aangeeft dat de huishoudaccu opgeladen wordt.

Een eerste meting laat zien dat de huishoudaccu goed is. Vervolgens hebben we gemeten hoeveel energie het solarpaneel geeft. Dit bleek nagenoeg nul te zijn. Conclusief solarpaneel defect. Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen, koop maar een nieuw solarpaneel echter vanuit ons vakgebied willen wij bij Vodeg dan graag weten wat is er echt defect. Na het demonteren van het paneel konden we de aansluitingen van de bedrading gaan bekijken. De eerste foto (zoals hier direct boven) is zoals wij het aan troffen. Als je op de foto zelf klikt, krijg je een grotere afbeelding te zien. De draad aan de linkerzijde ziet er goed uit, echter de draad aan de rechterzijde niet. Deze draden zijn bevestigd met veerklemmen. Wel lekker makkelijk en snel aansluiten heeft de fabrikant bedacht. Alleen, door de trillingen van de camper tijdens het rijden, misschien niet zo'n slimme keuze.

In de tweede foto kan je zien wat er van de aansluiting zelf over is. Zo's aansluitpaneel is niet eenvoudig te vervangen. Ook het plaatsen van nieuwe veerklemmen is niet mogelijk. Dus toch maar een nieuw paneel of.... De draden direct op de aansluitstrips van het paneel solderen. Een gegarandeerde goede verbinding die niet meer los kan trillen. Zie de derde foto.

In dit geval is het dus niet de installateur geweest die het fout had aangesloten. Dit is echt een voorbeeld van een product wat sneller en dus ook goed koper te installeren is. Helaas zoals het nederlands gezegde goedkoop is duurkoop. De verwachtte energy opbrengst gaat snel achter uit, en dit kan zelfs tot brand lijden.
Auteur: Gerrit-Jan ten Voorde
Geschreven: 10-12-2017