602. Los staande satelliet ontvangers

602. Los staande satelliet ontvangers

Voordelen van los staande satelliet ontvangers

Heden zijn er diverse merken en modellen satellietontvangers te koop. U kan al een systeem kopen voor minder dan 100 Euro. Dus wat zijn de verschillen en waarom zou u meer betalen.

 

Het eerste grote verschil heeft betrekking op de installatie c.q. klaar zetten voor gebruik. Het goedkoopst is een losse schotel met een losse driepoot (de voet) die u zelf buiten moet zetten, aansluiten en uitrichten voordat satelliet ontvangst mogelijk is.

 

Belangrijkste voordelen: Het systeem is vooral goedkoop in aanschaf. Ongeacht hoe en waar de camper staat, u kan de schotel makkelijk verplaatsen. Ook kan u het systeem makkelijk thuis gebruiken of besluiten niet mee te nemen.

 

Belangrijkste nadelen: U moet elke keer de installatie handmatig opbouwen. Dus de schotel en voet uit de berging van de camper halen, bedrading aansluiten, uitzoeken waar ongeveer de satelliet in de lucht zou moeten zitten. De schotel vervolgens zowel horizontaal als verticaal (handmatig buiten de camper) uitrichten. Hopen dat de schotel voldoende stevig staat want anders zal een beetje wind voldoende beweging veroorzaken waardoor het signaal weg valt. En na gebruik de schotel meteen weer opruimen want zo'n losse schotel is natuurlijk wel erg diefstal gevoelig. Ook is het belangrijk dat u gevoel heeft voor techniek i.v.m. alle kabels die elke keer aangesloten moeten worden EN een goed gevoel voor het uitrichten van schotels omdat slechts enkele millimeters het verschil kan betekenen tussen een goed signaal ontvangst en geen ontvangst.

 

Vaak worden deze schotel ook geleverd met satelliet tuners bedoelt voor de free-to-air zenders (dus zonder kaart lezer). Hierdoor is ontvangst van Nederlandse TV zenders niet mogelijk.

 

Dit soort systemen worden niet door Vodeg Camper Products geleverd.

Auteur: Gerrit-Jan ten Voorde
Geschreven: 13-03-2020