500. Omvormer

500. Omvormer

Hoe omvormer van 12 V accu naar 230 V wissel spanning en wat verbruikt het meest energie

Omvormer van 12 V accu naar 230 V wissel spanning:

 

Veel camperaars willen graag vrijstaan, dus geen camping met 230 V voorziening. Toch willen we vaak ook apparaten die we gewoon thuis op 230 V aansluiten kunnen gebruiken. Veel is mogelijk maar of het ook verstandig is?

 

Kleine apparaten met een laag stroomverbruik vormen zelden een probleem. Denk hierbij aan elektrische scheerapparaten, elektrische tandenborstels, elektrische dekens maar ook sapcentrifuges en kleine stofzuigers.

 

Over het algemeen mag gesteld worden dat apparaten met verwarmingselementen, grote stroom verbruikers zijn. Denk hierbij aan koffiezetters, waterkokers en oventjes. Natuurlijk heb je ook campers met actieve generatoren, brandstofcellen en/of een hele reeks aan zware accu's. En ja, dan kan er met behulp van een grote omvormer kan ook het Senseo apparaat van thuis worden gebruikt. 

 

Als er bewust met stroomverbruik rekening wordt gehouden kan je met relatief kleine installatie veel bereiken. Het is wel belangrijk om op te letten wat voor een omvormer er eventueel in uw camper zit, alvorens er van alles op aan te sluiten. Velen kopen in een kampeermaterialen zaak een goedkope omvormer. Dit zijn voornamelijk de zogenaamde 'gemodificeerde sinus' omvormers. Deze omvormers geven iets op de uitgang wat zou moeten lijken een 230 volt wisselspanning. Het uitgangssignaal is dan echter vaak een blok golf. Voor apparaten met een motor of verwarmingselement maakt dat niet uit. Dus ook die voetenverwarmer en elektrische dekentje hoeft dan geen probleem te zijn.

 

Er zijn echter ook apparaten met geschakelde voedingen ingebouwd. Denk hierbij aan laptops, scheerapparaten met ingebouwde accu (snelladers), telefoons, TV, satelliet ontvangers, dvd-spelers, etc. Deze apparaten kunnen makkelijk defect raken als zo op zo'n 'gemodificeerde sinus' omvormer worden aangesloten. Voor dat type apparaten zijn er  'zuivere sinus' omvormers. Zo'n omvormer kost ongeveer vier keer zoveel als een 'gemodificeerde sinus' omvormer. Terwijl er voor bijvoorbeeld laptops goede (goedkope) alternatieven zijn, zoals een laptop voeding die werkt op 12 volt.

Auteur: Gerrit-Jan ten Voorde
Geschreven: 13-03-2020