De kosten voor montage van daglicht-/zonnepanelen willen nog al eens fors verschillen. Het gaat dan vaak niet om uurloon/werkplaats kosten, maar om materiaal kosten en kwaliteit van installatie. In het onderstaande overzicht worden een aantal veel voorkomende verschillen besproken.
Rendement solar panelen versus daglicht-/zonnepaneel montage
Als er direct zonlicht op de daglicht-/zonnepanelen komt, worden de panelen warm. Voor de goede werking (hoogste energie opbrengst) van de daglicht-/zonnepanelen is het van belang dat de panelen zo koel mogelijk blijven. Warme lucht stijgt op, dus blijft hoofdzakelijke het probleem: de warmte die onder het paneel ontstaat EN de luchtstroming die het paneel kan afkoelen.
Panelen die volgens de goedkoopste / eenvoudigste manier gemonteerd zijn werken ook. Echter het rendement van die panelen is lager dan dat ze optimaal gemonteerd zouden zijn. Zonnepanelen worden getest bij 25°C, en dan wordt ook het vermogen gemeten (bv. 150 Wattpiek). Het rendement van een zonnepaneel gaat bij een temperatuur hoger dan 25°C met 0,4-0,5 % per graad naar beneden. Het rendement is de balans tussen de felheid van het licht en de temperatuur van het paneel. Als de temperatuur van het paneel stijgt doordat het paneel de warmte niet kwijt kan, dan daalt dus het rendement.
Er zijn speciale vol kunststof montage hoeksteunen ontwikkeld die er voor zorgen dat:
1.) Er voldoende ruimte is tussen het dak van de camper en de onderzijde van het paneel voor luchtkoeling.
2.) Door hoekmontage er aan vier zijde openingen zijn onder het paneel, waardoor wind (lucht stroming) vanuit welke zijde dan ook het paneel kan koelen.
3.) Tevens zorgen de hoeksteunen ervoor dat alle vier van de verstevigingprofielen die om een daglichtpaneel zitten, worden gedragen.
4.) Er voldoende draagvlak is om de panelen goed te ondersteunen EN er voldoende oppervlakte is om ze goed te kunnen verlijmen op een camper dak.
5.) Doordat de panelen, na montage van de steunen op het camper dak, pas worden vast gemaakt aan de hoeksteunen is demontage van een beschadigt paneel goed mogelijk. Dus een paneel mag nooit worden vastgelijmt aan de montage steun. Nadeel is wel dat het e.a. voor montage goed afgetekend moet worden wat dus extra installatie tijd kost.
Een goed koper alternatief zijn de holle aluminium of kunststof steunen die aan de korte zijde van het paneel worden gemonteerd. Dit type steunen doet met name afbreuk aan bovenstaande punt 2 en voor een kleiner gedeelte aan punt 3. Ook geeft punt 5 vaak problemen omdat die steunen vaak vanaf de onderzijde aan het paneel worden geschroeft, waarna ze op het camper dak worden verlijmd.
Wat we ook hebben gezien zijn daglichtpanelen gemonteerd op aluminium u-profielen en of aluminium hoek profielen, gemonteerd over de lange zijde van een paneel. Vaak worden die profielen met boutjes en moertjes aan het paneel gemonteerd waarna ze op het camperdak gelijmd worden. Dit type montage verstoot voornamelijk tegen punten 1, 2, 3 en 5.
- Een set van 4 vol kunststof hoeksteunen +/- 50 euro
- Een set van 2 holle aluminium of kunststof steunen die aan de korte zijde van het paneel +/- 40 euro
- Een tweetal aluminium hoek- of u- profielen +/- 10 euro
Kijk ook eens naar "Verlijmen & Kitten" en "Dakdoorvoer & Bedrading"
Helaas wordt er door velen bij aanschaf van daglicht/-zonnepanelen alleen maar gekeken naar de prijs en de aangegeven energie opbrengst (piek vermogen) van de panelen....