Het maakt niet uit of je een of meer huishoudaccu's parallel aansluit. Echter omdit goed functionerend te krijgen (maximale capaciteit, minimaal verlies) moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. (Dus het is mogelijk dat aan niet alle voorwaarden voldaan is, en het toch min of meer werkt alleen wordt dan de maximale capaciteit niet gehaald)
De voorwaarden:
1.) Zorg dat de parallel geschakelde accu's van het zelfde merk, model, leeftijd en serie (batch) zijn. Dit voorkomt verschillen m.b.t. de interne weerstand.
2.) Probeer de accu's zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen. Hoe groter de onderlinge afstand des te dikker (diameter) bekabeling moet er toegepast worden tussen de accu's.
3.) Zorg dat de diameter van de kabel tussen de accu's groter is dan het totaal van de kabels van en naar de accu. Als dit niet mogelijk is maak een tussen punt / verdeelkastje, waarop ALLES aangesloten wordt. Het liefst zo dicht mogelijk bij de accu's en zo ver mogelijk van alle stroom verbruikers.
4.) Bij twijfel wordt er ook wel eens voor gekozen om ALLE aansluitingen op de plus pool van de eerste accu te zetten en ALLE aansluitingen op de minpool van de laatste accu te zetten.
5.) Let op bij het parallel schakelen van accu's dat de oplaad capaciteit van de acculader in de EBL maar ook de dynamo capaciteit beperkt is.
Ervaring:
We hebben een klant gehad die twee startaccu's gekoppeld had en dat gebruikte als huishoudaccu. Volgens de klant werkte het goed. M.b.v. meetapparatuur hebben we toen geconstateerd dat de werkelijke capaciteit minder dan 50% van de opgegeven capaciteit bedroeg. In overleg met de klant hebben we toen een enkele kleine (Exide) huishoudaccu geplaatst, de klant wilde simpel weg geen storingen tijdens de aankomende vakantie. Enkele weken later heeft de klant ons gemeld dat hij met de nieuwe huishoudaccu bijna 1 keer zolang TV kon kijken. Dus het heeft altijd goed gewerkt heeft ...., alleen niet in vergelijking met wat het had moeten zijn.