307. Schaudt boordunit

307. Schaudt boordunit

Over Schaudt boordunit

Bij Schaudt hebben ze een mooie boordunit ontwikkeld die er goed uitziet en heel veel functionaliteit bevat voor een nette prijs. Maar techniek heeft een prijs en daar zit dan ook het probleem.

Schaudt solar laadregelaar & Boordunit:
De Schaudt boordunit, indien aangesloten op 230 volt, laad in veel gevallende huishoudaccu op volgens de onderstaande grafiek:Dit is prima, mits niet maanden achter elkaar. De Schaudt solarregelaar doet precies het zelfde als er zonlicht op het solarpaneel komt. Dus als er zonlicht op het paneel komt, wil de solarregelaar naar 14,4 volt om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk energie op te slaan. Eveneens prima. Als die combinatie meteen tot storing zou leiden dan zou het al snel van de markt worden gehaald. Dat is dus niet het geval. Het kan jaren "goed" gaan. Wat dan het probleem is? De combinatie van beide. Zie de gecombineerde grafiek:Overbelading, het rood gearceerde gedeelte. Het EBL zakt terug naar 13,8 volt om het gaan "koken" van de huishoudaccu te voorkomen. Alleen de solarregelaar probeert onafhankelijk zoveel mogelijk energie op te slaan, en gaat er niet vanuit dat de huishoudaccu al vol is.

Stel u verblijft vooral in noorden van europa en sluit de camper zelden aan op 230 volt dan is de kans op storing/problemen (zeer) beperkt. Ga je echter naar Spanje in het hoog seizoen, en sluit je de camper daar ook nog eens gedurende een langere periode aan op 230 volt terwijl er nauwelijks stroom verbruikt wordt, dan is de kans op storing/problemen (zeer) groot. De reden, juist als de accu "vol" is en er is ruim aanbod van energie vanaf het zonne-/daglichtpaneel dan moet de regelaar z'n werk goed doen.

Illussie:
Er zijn veel mensen die de illusie hebben dat het elektroblok of de orginele acculader in de camper de stroom van externe bronnen (zoals de dynamo, solarlaadregelaar of andere acculaders) regelt. Dit is niet juist. Ondanks dat het onderstaande schema bedoeld is voor de technische werkplaats / vakmensen, denken wij dat de meeste mensen in staat moeten zijn om die toch te begrijpen. Althans dat een draadje dat van het ene punt naar het andere punt gaat zonder onderbreking, ook niet beinvloed wordt. Om het nog duidelijker te maken hebben we de aansluiting van de solarregelaar naar de huishoudaccu met een groen markeerstift gemarkeerd. De aansluiting van de ingebouwde acculader naar de huishoudaccu hebben we roze gemarkeerd. En de koppeling tussen huishoudaccu en de startaccu blauw gemarkeerd. Via deze weg laad de dynamo de huishoudaccu op tijdens het rijden. Zo kan u duidelijk zien dat alle drie de accu oplaad processen onafhankelijk van elkaar direct op de huishoudaccu worden aangesloten. Dit in tegenstelling wat somigen mensen beweren / denken / verwachten.

Conclusie:
De Schaudt solar laadregelaar voor zonnepanelen is een prima eenvoudige solarlaadregelaar. Ook in combinatie met het Schaudt EBL werkt deze redelijk goed. Alleen als de camperaar in de zomer periode de camper op 230 volt aansluit EN er staat een mooi zonnetje op de solarpanelen te schijnen dan is dit slecht voor de huishoudaccu. De Sunware FOX solarlaadregelaars, zijn computer gestuurde solarregelaars. Afhankelijk van de toestand van de accu's kiezen die bewust voor een bepaald accu oplaad proces. Die detecteren ook als de accu's door een ander systeem opgeladen worden. In dat geval zal de Sunware Fox de energie van het solarpaneel blokkeren. De prijs van de Sunware Fox solarregelaar is wel een stuk hoger (2 a 3x) dan die van de Schaudt solarregelaar. Aan de andere kant, het aanbrengen van een goede zonnepaneel laadregelaar bespaart u accu's (die zijn niet goedkoop) en veel problemen.

Auteur: Gerrit-Jan ten Voorde
Geschreven: 13-03-2020