306. Laadregelaars & problemen
Meest voorkomende problemen en oplossingen van laadregelaars
Het defect raken van huishoudaccu's is bij ons een bekend probleem dat wij al voor vele klanten hebben mogen oplossen.
Het principe:
Als je m.b.v. zonne-/daglicht panelen je accu's wilt laden is een goede laadregelaar van groot belang. Zo'n laadregelaar zal afhankelijk van het accu type en de accu status een laadproces kiezen. De laadregelaar moet bij voorkeur direct op de start- en huishoud accu worden aangesloten om de juiste status van de accu's te kunnen bepalen.
Het probleem:
Bij veel eenvoudige laadregelaars is het al niet mogelijk om het type accu aan te geven, laat staan dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende laad processen. Zo kan een laadregelaar die op de boordunit/EBL wordt aangesloten vaak ook niet exact de status van de accu's bepalen. De eenvoudige laadregelaars die vaak worden aangesloten op de boordunit/EBL werken volgens het snel laad principe. Gebruikmaken van een kleine overspanning. Normaal gesproken is een EBL die is aangesloten op 230v ook al voldoende om de accu's te laden en de gebruikte apparaten van 12 VDC te voorzien. Als de accu vol is zal de laadstroom terug lopen alleen helaas niet tot nul. Gecombineerd zal dit vaak tot "kokende" accu's leiden, wat dan weer resulteert in een verkorte levensduur. En een verkeerd geladen huishoudaccu gaat defect, waarop dan ook geen garantie wordt verleend! Als lap middel wordt de GEL accu dan vaak door loodzuur of calcium accu vervangen want die zijn bestand tegen hogere laadspanningen.
Het aansluiten:
De fabrikanten van de betere laadregelaars schijven duidelijke voor dat de laadregelaar direct aan de accu wordt gekoppeld dient te worden. In veel gevallen zal de spanningsaanduiding op de EBL anders zijn dan die bij de accu pool. Vaak een lagere spanning als stroom verbruikers aanstaan EN zonder externe 230v. Hogere spanning als verbruikers uit staan en externe 230v wel is aangesloten. Reden weerstand als gevolg van bedrading en/of PCB (printplaat EBL) en andere stroombron. Dus aansluiten op de "uitgangen" van de EBL is vaak niet verstandig. Dus om goed de accu status/conditie te bepalen dient een laadregelaar direct op de accu aangesloten te zijn. Tevens worden storingen/invloed van andere stroomverbruikers geminimaliseerd.
Een oplossing:
Er zijn diverse merken goede laadregelaars. Wij monteren vaak van Sunware een laadregelaar uit de FOX serie. Aangezien er vaak problemen zijn met de eenvoudige laadregelaars, geven wij de voorkeur aan laadregelaars met een meervoudig laadproces EN waarop ook het type accu instelbaar is. Stel u wilt zowel start- als huishoudaccu laden en een duidelijke informatie paneel over de huidige accu spanningen en laadstroom. Dan zou de juiste keuze een Sunware FOX-350 kunnen zijn. Bij veel Hymers monteren wij de FOX-320 gecombineerd met de MD-1. Deze set is vergelijkbaar met de FOX-350, alleen omdat het informatie paneel "los" is, is dat makkelijk boven de deur te monteren naast het Schaudt paneel, terwijl de laadregelaar dan vaak ergens netjes in een kastje geplaatst wordt. De FOX-320 heeft nog meer voordelen maar om die hier allemaal op te gaan noemen...