Door een andere laptop voeding te kiezen kan er veel stroom bespaard worden !!!!

Steeds vaker gaat de laptop mee op reis. De laptop wordt vaak gebruikt om:

  • Route / vakantie planning te maken en te volgen
  • via internet intressante lokaties & restaurantjes op te zoeken
  • E-mails te ontvangen en te versturen
  • Films te kijken
  • TV te kijken
  • Boeken te lezen
  • Eigen foto's en films tijdens de reis op te slaan.
  • Toch nog wat werkzaamheden voor het werk verrichten
  • enz.

Ook is iedereen er zich wel van bewust dat een laptop stroom nodig heeft om te kunnen werken. Maar dat er vaak meer stroom wordt verbruikt dan echt nodig is, is minder bekent. Als er gebruik wordt gemaakt van een omvormer (12 volt => 230 volt) en een 230 volt laptop voeding kan je veel besparen door deze twee te vervangen door een 12 volt laptop voeding.

Want om van 12 volt gelijk spanning 230 volt wissel spanning maken heb je nogal wat elektronica nodig. Dit geldt ook om van 230 volt wisselspanning 19 volt gelijkspanning te maken. Al die elektronica verbruikt energie.

Een theoretisch reken voorbeeld:
Het eerste deel van de berekening bestaat uit het stroomverbruik van de omvormer (12=>230) zelf + de extra benodigde stroom a.g.v. de rendementsfactor van de omvormer.
Het tweede deel van de berekening (laptop voeding 230v => 19v): 150 Watt opgenomen vermogen aan de ingang betekent meestal zo'n 90 Watt aan de uitgang (17" laptop). (Kijk maar even op de onderkant van de laptop voeding (spanning (V) x stroom (A) = Energie (W))).
Resultaat: om de laptop 90 Watt aan energie te geven, halen we uit de huishoudaccu (10 Watt (eigen verbruik omvormer) + (150 Watt (laptop voeding)/0,9 (rendement factor omvormer))=177 Watt. Dus bijna 50% van de energie gaat verloren aan het omzetten van spanningen. Terwijl een 12 volt laptopvoeding die van de 12 volt 19 volt maakt een rendement factor van 90% of meer heeft, dus voor die zelfde 90 Watt maximaal 100 Watt nodig heeft.

De praktijk:
Voor deze test hebben we mijn 17" laptop van +/- 1 jaar oud aangesloten op een Exide G80 GEL huishoudaccu.
Eerst hebben we gebruik gemaakt van een goede 12 volt laptop voeding.

Zoals op de meter zichtbaar is, is het verbruik dan 1,94 Ampere = 23 Watt

Daarna hebben de 12 volt laptop voeding vervangen door de orginele 230 volt laptop voeding. Deze hebben we op een 150 Watt sterke omvormer (12 volt => 230 volt) aangesloten, die een zo geheten "gemodificeerde" sinus vormige 230 volt uitgang heeft. Door een omvormer met een zo laag mogelijk wattage te nemen wordt het verlies a.g.v. eigen stroomverbruik door de omvormer beperkt.

Zoals op de meter zichtbaar is, is het totale verbruik (laptop voeding + omvormer) dan 3,56 Ampere = 43 Watt

Oftewel door gebruik te maken van een 12 volt laptop voeding wordt er hier al 47% bespaart op het stroom verbruik. Dus als u de laptop slechts 1 uur heeft gebruik met behulp van een 12 volt laptop voeding, is dat genoeg om een camper de hele avond van verlichting te voorzien (als er gebruik gemaakt wordt van LED verlichting)

12 Volt laptop voeding instellen:
Stel zo'n variabele laptop voeding nooit hoger of lager in dan de spanning zoals gespecificeerd door de fabrikant van de laptop. Bij een te hoge spanning zal er een te grote stroom gaan lopen waardoor zowel de laptop als de laptopvoeding defect kunnen raken. Bij een te lage spanning is er een grotere kans op storingen op de laptop. Ja, de maximale spanning van computer componenten is 12 volt, maar de computer voeding heeft een overspanning nodig om het e.a. goed te kunnen regelen.

Accu uit de laptop halen?
Het verwijderen van de accu uit je laptop is niet altijd verstandig. De voeding spanning via de voeding adaptor kan namelijk kort stondig inzakken als de ingangsspanning inzakt. Bij een camper kan dat gebeuren als bijv. de waterpomp inschakelt of het elektrisch trapje wordt bediend. Een korte spannings onderbreking is voldoende om corrupte bestanden te krijgen tijdens schrijfacties waardoor de laptop kan vast lopen. Aan de andere kant, als de accu van je laptop oud/defect is verbruik je onnodig veel stroom om die accu op te laden en kan het verwijderen toch een verstandigere keus zijn.